dimarts, 17 d’abril del 2012

Drets d'autor i propietat intel·lectual

Les lleis de propietat intel·lectual ofereixen a l'autor un conjunt de drets exclusius en relació amb el tractament que es fa de la seva idea. Hi ha varies categories, i els drets d’autor n’és una.

Els drets d’autor significa que cada un dels autors té dret a decidir que volen fer amb la seva obra.  Si un autor decideix que no es difongui lliurament, té dret a fer-ho, o que ningú pugui interpretar les seves creacions, ni modificar-les, sense el seu permís. Molts cops es paga per poder tenir aquests drets d’autor, d’una cançó, d’un vídeo.... I si no tens el permís de l’autor, pots arribar certs problemes. Com és el cas que ens va passar a nosaltres. L’Andrea, l’Alícia i jo fa un any vam fer un anunci d’una òptica, i al fons hi vam posar una cançó que tenia drets d’autor, però nosaltres no ho sabíem, i mai ens hi havíem trobat. Fins que fa un parell de setmanes vam voler penjar-lo al YouTube perquè tothom ho pogués veure i per això de la falta dels drets d’autor ens van bloquejar el vídeo i van distorsionar la cançó.
Però això ara amb la tecnologia no se’n fa gaire cas, ja que crear i difondre és practicament gratis, i se’n troben molts de casos.  

Però jo crec que ningú crea en el buit. Qualsevol artista, per molt original que sigui, es basa en una tradició de segles i deu molt als seus predecessors. El que es diu creació artística no és més de seleccionar, barrejar, canviar, provar i construir amb els materials disponibles.
Per tant, cap dels que es diuen a si mateix creadors té dret a prohibir als altres que facin servir les seves obres.
Però si que crec que s’hauria de donar constància de on s’ha extret la idea i la música, com per exemple posant-ho al crèdits.

Però per suposat no tothom pensa això i per evitar problemes s’ha creat “El Creative Conomms (CC)”, que són uns drets que permeten copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades, però amb les condicions de reconèixer els crèdits de l'obra de la manera especificada per l'autor o el llicenciador, no utilitzar aquesta obra per a finalitats comercials i si s’altera o es transforma aquesta obra, o se’n genera obres derivades, només es pot distribuir l'obra generada amb una llicència idèntica a aquesta. Com el que té en Christian, en el seu bloc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada